„Jak se udržujete up-to-date ve světě technologií?“

Základní otázka, kterou pokládám při rozhovoru s kandidáty. Většinová odpověď je internet – Twitter, články, blogy, online kurzy, málokdy někdo řekl podcasty. A když už, tak to byly spíše zahraniční než české. Pravda, těch českých podcastů v ČR moc není. Ale kdyby Vás přece zajímalo, co je tady k mání, níže je seznam IT podcastů, které stojí za to checknout.

Nejstarší a také nejznámější bude CZPodcast. Kluci v tehdejším složení Jiřího Filemona Fabiána (Topmonks, Purposefly), Romana Dagiho Pichlíka (Creative Dock) a Romana Roumena Štróbla (???) rozjeli v listopadu 2006 tuhle skvělou audio show a nedávno natočili už 151. díl.

Původně se měl podcast zaměřovat čistě na java technologie. Tehdy ta java ještě hodně frčela a byla pro všechny cutting edge. Postupem času ale portfolio rozšířili o další technologie jako je ruby, později také javascript a teď už je to o všem zajímavém, co se děje v IT světě.

A nejen to. Některé podcasty byly věnované jednotlivým firmám – Apiary, Rockaway nebo Livesport. Skvělé pokud se rozhlížíte po novém projektu. Nebo když chcete vědět, jak fungují ostatní firmy, jak motivovat tým, o digitálním nomádství a spousta dalších cool věcí.

Z týmu mezitím Roumen odešel a zůstali jen Filemon a Dagi. Kluci jsou vskutku zábavní. Ať už se jednalo o techničtější témata jako AngularJS nebo informativnější podcasty o firmách a jejich produktech, nebo si jen povídali mezi sebou. Nikdy jsem se nenudila.

Nedávno jste mohli narazit třeba na kafemlejnek.tv, který natáčí Petr Ferschmann (ex-ABRA) a Honza Novotný (FG Forrest). Jak znám Petra, trochu jsem se bála, že bude mluvit jen on a nepustí ostatní ke slovu, ale kamera ho usměrnila. ☺

Natáčejí, na rozdíl od CZPodcastu, videocasty. Témata do teď byla hlavně kolem IT. Nejlepší mlejnek dle mého názoru byl podcast s kluky z Automattic (WordPress) a jejich kultuře. Mají za sebou 13 dílů a zatím to vypadá na pravidelná vydání.

Dalším oblíbeným podcastem je Devminutes Jirky Pénzeše a Michala Mictech Těhníka. Pyšní se v současné době 29 díly. Témata jsou technologická, o konferencích a digitální nomádství.

Kdysi tady byl ještě Bruskodu s Robinem P. (už tam dlouho nic nebylo), mladypodnikatel.cz – to je spíše zaměřené na freelance/podnikatele (překvapivě) a nějaký mobilní podcast, jehož jméno si Jirka P. nepamatoval. 😀

A Šraky (Michal Šrajer) začal natáčet podcasty o Štěstí v práci.

Kdybych měla podcasty porovnat, tak témata i hosté jsou podobní. Česká IT scéna zas tak velká není, co si budeme nalhávat. I když ale byli stejní hosté, a teď myslím třeba Borka B., tak každý podcast se zaměřil na trochu jinou oblast. Stojí za to zkusit si poslechnout pár dílů a určitě si najdete mezi nimi oblíbený styl. Výhoda je, že pokud nemáte tak dobrou angličtinu, tohle je skvělá alternativa.

Toto jsou IT podcasty, které poslouchám/znám. Víte ještě o nějakých dalších českých podcastech, které stojí za to si poslechnout?

„Jak se udržujete up-to-date ve světě technologií?“

4 thoughts on “„Jak se udržujete up-to-date ve světě technologií?“

  1. Čistý IT podcast to není. Zaměřuju se spíš na lidi okolo kreativního podnikání (fotografové, ilustrátoři, grafici…). Zkouším to spíš vzít od začátku, ale mám spoustu pozitivních ohlasů i od lidí co se svou kreativní prací dlouhodobě živí, že jim to pomohlo vzpomenout si na věci, který už dávno ignorovalo.

    Jmenuje se to https://www.vasejmenojevaseznacka.cz, jsou to příběhy ze života, s praktickýma radama ověřenýma „krví“ 🙂

    Jak jsem zjistil, spousta posluchačů to má puštěný jako pohádku na pozadí při práci 😀

    Díky za článek!

    Like

Leave a comment